Pengikut

Rabu, 31 Disember 2014

Happy New Year 2015 !

2014 ----> 2015

1) Setahun mengangur dalam bidang perguruan.. =(

2) cekalkan hati , rezeki pasti tiba insyaallah

3) Dapat jadi cikgu tadika selama 8 bulan..syukur pengalaman yg mahal...

4) Alhamdullillah bergelar seorang isteri kepada
 MOHD KHAIRUL B.TOMIRAN

5) Kini, bakal menjadi cikgu tadika sekali lagi...

semoga 2015 membawa berita baik buat aku sekeluarga ...amin




Rabu, 10 Disember 2014

Engaged to Married

Alhamdullillah, syukur tanggal 15 November 2014, 10.15am aku selamat dinikahkan dgn 'dia' , sgt terharu setelah 2 tahun ikatan pertunangan utuh dipertahankan akhirnya kami mengakhiri zaman pertunangan ke gerbang perkahwinan, alhamdullillah..nantikan update seterusnya hihi... actually gambar masih banyak kat OP huhu.. wait yeah =)


|
|
|
|
|
|
|
v


hihihi
so sekarang bukan Misz tp Madam
uish Madam Sunsweetz
mcm x sedap jer haha
kena fikir ni..
nama sesuai haha =p


Ahad, 19 Oktober 2014

Permohonan Nikah bakal isteri Tentera

Hanya satu ucapan yg hendak disebut ketika ini, alhamdullillah.. almaklumlah , bila bakal suami tentera dimana tempat bertugas pun berada diluar johor maka pelbagai kesukaran ditempuh sendiri dalam mempersiapkan urusan perkahwinan kami. Memang pening, mula2 macam blur yelah cari dekat google susah nk cari blogger yg ceritakan perihal permohonan nikah mereka yg bakal bergelar isteri TENTERA, tnya kawan-kawan rata2 tidak menikah dgn mat tiarap, dan tnya sedara terdekat kebanyakan mengisi borang menggunakan kaedah lama. Maka, dengan ini, aku mengambil inisiatif ingin berkongsi pengalaman aku memohon pernikahan dengan bride to be diluar sana especially bakal isteri tentera.

Kaedah tentera/ polis/ navy dan seangkatannya sama shj . macam aku, encik tunang seorang tentera darat. orang KLUANG, dan aku orang KULAI.. maka dek kerana encik tunang berkhidmat di SARAWAK, maka segala proses permohonan memakan masa. kadang-kadang stress woo =( , gagahkan jugak demi perkhawinan kami.

Okei, mula-mula.. anda semua iaitu bakal pengantin (perempuan) perlu mengambil borang HIV, dimana borang HIV ini adalah PERCUMA. Kalau dahulu kala, borang ini berbayar tetapi sekarang borang ini PERCUMA. Jangan takut nak ambil borang HIV ini, ckp shj dekat pegawai bertugas yang anda perlu setlekan dahulu HIV keranan bakal suami TENTERA. para pegawai bertugas memang memahami. Kemudian, pastikan tarikh anda membuat HIV test dalam linkungan 6 bulan dari tarikh anda menikah. sebab sah lakunya 6 bulan. jadi dah boleh rancang nk  buat bila dan ada sesetengah klinik menetapkan jadual untuk anda melakukan ujian. Pastikan klinik kerajaan okei =)

Hiv test - done !

kemudian, berilah segala,salinan dokumen seperti sijil nikah ibu&bapa, ic, sijil kursu pra perkahwinan anda, salinan ic ibu dan bapa salinan hiv test, gambar pasport dan slip buku bank (pemotongan gaji)  hantar kepada pihak lelaki bagi proses pengurusan pejabat KOR KAGAT .. iaitu pejabat tentera.

Sekarang , anda (perempuan) boleh lah bersenang lenang sebentar =p

Apabila, pihak lelaki sudah selesai urusan mereka disana, maka pihak lelaki akan memberi anda dokumen bernikah luar kawasan/ kebenaran khas (polis/tentera).

 bermula lah tugas anda =)

Ok, sekarang semua main sistem online, maka mcm aku x terlepas utk mengisi online permohonan nikah dimana ia dipanggil e-ncr, ni untuk orang johor =) negeri lain pun ada yang  tak tahu. boleh klik sini.

Tak tahu nk isi? senang sahaja, 

mula-mula daftar dahulu


klik no.1
daftar apa yang patut,kemudian anda kena call pejabat kadi daerah masing2 untuk diaktifkan
call sahaja cakap sy nk aktifkan e-ncr =)
** lelaki punya pun kena isikan tau.. tp nnt masa serah dokumen pegawai tu ckap tak perlu haha.. utk keselamatan isi je untuk u'olls punya bakal suami 

kemudian, selepas diaktifkan anda terus isi id pengguna dan juga kata laluan anda =)




kemudian dah boleh log in
boleh lah isi permohonan no.2 dan apa yang sepatutnya.
sesiapa yg walinya bukan bapa kandung mohon pastikan wali anda sebenarnya2
wali nasab atau wakalah


dah setle


dah hantar permohonan anda akan menerima satu no.rujukan seperti diatas =)
klik pada no tersebut

kemudian cetak yang bertanda anak panah  seperti beikut


kalau yg ada kes special mengenai wali cetak no.3
kalau wali adalah bapa kandung TIDAK PERLU =)
kemudian dapatkan lah tandatangan 2 orang saksi lelaki yang bukan dari kalangan ahli keluarga
dan photostat ic mereka
dan ready untuk dihantar ke pajabat kadi yahuuuuu

masa nak hantar tu lengkapkan lah diri dengan  ilmu agama. sebb kalau orang johor ada interview special =)
tp alhamdullillah
nasib aku baik
hanya 2 soalan shj disoal=)

1) mengucap 2 kalimah syahadah
2) rukun nikah

kemudian, setelah selesai anda akan perolehi no.hp jurunikah dan alamatnya.. serta dokumen utk diserahkan kepada beliau..
kemudian boleh lah membuat bayaran sebanyak RM35



dapat dokumen ni jangan nk memandai pulak isi sendiri hahaha
ni khas untuk jurunikah anda =)

alhamdullillah 
sekarang aku tunggu untuk bertemu dgn jurunikah pada rabu ni sebb dah call tadi beliau sibuk dalam 2 hari ini... anyway bila dpt ckp ngn jurunikah tu dah lega siket haha 

p/s: harap coretan diatas boleh menjdi rujukan kepada bakal isteri tentera/polis yang salah harap maaf
dan sekiranya ingin mengetahui lebih lanjut / dan anda mempunyai masalah bolehlah hubungi pejabat agama/kadi daerah anda, sesungguhnya layanan mereka amat baik =)




Rabu, 15 Oktober 2014

Dap dup dap dup

Dap dup dap dup
hoho
sesiapa bride to be JOHOR
gerenti faham maksudnya haha

wish me gudluck !!

=)




Jumaat, 10 Oktober 2014

Sketsa Raya Haji 2014

 



Miss this moment =)
raya haji lepas 
-with sepupu sepapat-
love all of u


Selasa, 7 Oktober 2014

SWEET MUSLIMAH

Pernah dengar x, 

best sangat shopping dengan Sweet Muslimah
sebab harga yang ditawarkan sgt2 rendah
pelbagai koleksi baju muslimah, jubah, dan juga khas buat kanak-kanak dijual di Sweet Muslimah

Harga yang sgt Berpatutan dan juga sekiranya berlaku masalah saiz atau sebagainya, anda berhak memulangkan kembali utk mendapatkan yg terbaik =)

tak percaya?
boleh cuba jengah dulu ,
nanti dah gaji boleh shopping  =)
















WOW >.<
cantik kan !

haha

apalagi cepat pergi shopping

www.SweetMuslimah.com


Ahad, 28 September 2014

TAHNIAH MY COUSIN !

Fuh, penat , apa-apa hal syukur selesai sudah majlis perkahwinan abg fadhli & kak sha, pengantin yg cantik dan sama padan, i like ! hihi
semalam dpt lah merasa majlis orang negori, beza sedikit dari johor dari segi makanan, yg penting ada LOMAK CILI API =p yummy delicious !
bukan daging biasa tp KERBAU wey ! haha so melantak dgn jayanya..
anyway , tinggal sebulan sahaja majlis aku haha =p semalam tu kira pre-progres wedding lah.. merasa lah kepenatannya haha sebelum merasa kepenatan bulan november ini =)
nah aku belanja gamba sepupu=) cantik x pengantin perempuannya? cantik kan ...kalah kak ton haha =p


baju blue purple rumah lelaki semalam =)


 

ni lah k.sha.. cantik !aku suka tgk muka dia =)




Tahniah , abg fadhli !

mood: mengharapkan diri dipostingkan utk pengambilan OKTOBER & JANUARI 2015 hoho
doakan yer rakan2x


Rabu, 24 September 2014

First Giveaway : Giveaway Contest

Yeahhh  dalama x join contest
tetiba mood 
datang nk join contest/ giveaway

nak join
klik

tagged:

hadiah:
dapat rantai =)

tarikh tutup:
26 sept 2014 


Ahad, 21 September 2014

I'm use avon

I'm use avon
2 hari lepas , ms shopping barang dekat AVON Boutique
so terfikirkan kaki ms perlukan belaian
maka terus grab offer
'foot work'
speciall for cracked heel

rupanya dapat lah free lotion





yeahhh
I'm happy using avon 

=)

Faveret  wangian avon : Butterfly >.<




Sabtu, 20 September 2014

WATERMARK dah ada !!

Yeahhh,
watermark Ms dah ada =)
hip hip hooray
boleh lah tepek gambar lepas ni dgn yakin dan bergaya haha

actually watermark lama dah hilang dek kerana
lappy kena format =(
sob3x T_T

jom tengok watermark terbaru Ms =)

jeng-jeng

:
:
:
:


 
pink colour >.<
i like

tq to 

sesiapa nak tempah: 

1) watermark
2) header blog
3) edit simple blog
4) logo

boleh lah pergi ke blog sue =)
http://suesukasusun.blogspot.com/ 
harga pun berbaloi !



Khamis, 18 September 2014

B2B : COUNTDOWN !!

XOXO
bila countdown ikut hari
rasa mcm lama lagi

bila kira ikut bulan 
rasa mcm cepat sgt jarum jam berputar

haha
paling lama kalau kira ikut jam saat
hahaha
(gelak jahat)

anyway preparation hanya 75 %
semua dah booking with deposit

mood: harap sgt aku posting tahun ini , walaupun hanya mengharap , mana tahu rezeki nk dirikan masjid =)
-bukan senang nk jadi cikgu sekarang ni siap boleh jadi CALON SIMPANAN-


Selasa, 16 September 2014

SELAMAT HARI MALAYSIA

16 SEPTEMBER 2014

SELAMAT HARI MALAYSIA

KEPADA SEMUA

RAKYAT MALAYSIA 


yahoooo....

cuti..cuti..cuti

hik3x




credit image: google




mood: haha aku memang penganggur tegar so memang dpt cuti lama okei =p, wait for the next entry =)


Rabu, 3 September 2014

Inai daun, nak order?

berita baik buat bakal pengantin




jom order inai
100% inai asli
0% bahan kimia


hasil 5 jam keatas akn mendapat kepuasan yg 

x payah nk tumbuk2 atau rosakkan jari anda
meh pakat ramai2 order
1 bekas boleh pakai ramai2 dgn sepupu sepapat 

100 g dan 200g turut ada dlm bentuk kon




 



 



nak order??
jom


klik/pm






Isnin, 1 September 2014

Watermark watermark... siapa boleh buatkan watermark?? drop your link here =)

ATTENTION !

SIAPA TAHU BUAT WATERMARK
Tulunnnnn 
tulunn aku buat watermark blog aku
huk3x


drop your link below




mood: bersawang + berhantu blog aku haha 


Selasa, 27 Mei 2014

Tudung Bawal RM10 sahaja !

Jom my follower kita shopping tudung bawal

tudung bawal pelbagai koleksi

dengan RM10 sahaja
boleh dpt pelbagai jenis tudung bawal 


owesome  *_*








nak beli kat mana??

moh add fb:


RM10 RM10 RM10 RM10




Sabtu, 19 April 2014

Jumpa bff dapat hadiah ^__________________^

Hello ... hello.. upss ! rasa janggal pula nak update blog ..punya la lama bersawang tetibe harini ada mood nk update. Tapi ada ke,  follower yang menunggu aku update blog ni haha =p.. ok tanpa melengahkan waktu, bak sini aku nk habaq aku dapat gift special dari bff tersayang huhu thankz yer Cik Ola Oli hehe ^________^.. 

Untungnya aku ada bff yang kaki jalan, actually jeles okei ! sebb dia le pergi macam2 tempat dlm tempoh 1 tahun uwaaaa T_T..

Dek kerana fulus $$$$$ ku banyak di salurkan kedalam tabung WEDDING maka segala perbelanjaan utk suka suki disekat serta merta... kesiannya B2B 2014 nie T____T

haha maka kerjaku untuk majlisku haha

emmm nak cakap juga yang watermark blog aku dah HILANG !! uwaaaaa T_T

nak buat sendiri x reti....

sapa willing nak buat kan?hehe free k berbayar pm aku hoho @___@

jom tengok gift aku dpt banyak woi !


gift from : bandung + langkawi + krabi  =)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...