Rabu, 30 Januari 2013

Cucur Manis

Harini godeh2 blog jumpa resipi pastu tekak rasa nk makan cucur manis ala cm cucur adabi lemak manis tu tp tu yg segera yg aku buat ni yg ori..sgt mudah dan boleh dapat banyak haha kejam x?tu motif sebenarnya ialah kalo yg tepug cucur adabi tu sebungkus rm2.20 kalo x silap sekali masak utk 5 owg mana la cukup hoho maka aku dgn rajinnya pergi ke dapur godeh2 cari2 last2 jumpa bahan-bahannya .Antara bahan-bahan yg diperlukan adalah :

1) tepung gandum
2) susu sejat manis 
3)gula
4) Yis a.k.a ibu roti mauripan
5) air secukupnya hoho
6) minyak

Mula-mula kowg cmpur bahan2 1-5 kat atas tu ikut suka aty haha sebb aku ikut rasa je masa cmpurkan td maka aku x le g tau sukatan sebenar ala tp kowg mesti pro beb dlm bub dapur ni kan maka x yah la aku nk cite bagai kuang3x..



kemudian panaskan kuali dan mula mengoreng
sebelum tu biakan dalam10-15minit adunan td bagi yis tu berfungsi haha=p






akhirnya cucur anda akan menjadi seperti cucur aku..sapa yg pro dlm bub membentuk cucur memang aku salute la aku x bape sgt tp ok la sedap dan gebu dimakan dgn teh susu hoho..

tetibe ingat encik tunang haha dia kata dia x minum petang tp aku pulak pakar dlm bub minum petang haha memang contra habis la gua ckp sama lu..xpe2 encik tunang WAJIB makan bila aku da masak haha=p 

akhirnya boleh dihidang seperti dibawah ok !

yummy3x


Dugaan bertunang

salam blogger,
entry arini aku nk story tentang dugaan bertunang..Ya Allah memang berat giler nk hadapi kalo da berlaku..kalo sebelum ni aku duk dgr owg kata kalo bertunang banyak dugaan akhirnya aku sendiri yg mengalami...kalo owg yg x tahan sabar atau owg yg x reti nk memahami tunangnya memang habis la..tp setakat ni dugaan yg aku lalui alhamdullillah dapat aku tempuh..memang kena banyakkan berdoa dan sentiasa beralah sebab kadang2 benda kecik pun kita akan sensitif u olls huhu sebab masa bertunangla kena banyak bersabar kena banyak membuka ruang kepada si dia agar kita saling memahami antara satu sama lain..kadang2 bile difikirkan balik kelako jer benda kecik pun nk gaduh2 sayang haha...=p ehm tp kalo sentiasa manis pun x bagus gak ..huhu kenala ada pahit dan masam dlm kehidupan ni..ehm paling penting kita kena serahkan kepada ALLAH S.W.T sebab kita merancang dia yg menentukan..

so kepada bride-to-be yg mcm aku harap kita cool menghadapi dugaan ok ! dan paling penting mohla sama2 berdoa agar segala perancangan kita berjalan dgn lancar...



salah satu hantaran aku kpd 'encik tunang'



Disini aku nk kongsikan doa utk BRIDE-TO-BE , mereka yg tgh hangat bercinta dan baru nk bercinta :


Ya Allah; Seandainya telah engkau catatkan;
Dia milikku tercipta buatku; Satukanlah hatinya
dengan hatiku; Titipkanlah kebahagiaan antara kami;
agar kemesraan itu abadi; Dan ya Allah; Ya tuhanku
yang maha mengasihi; Seiringkanlah kami melayari
hidup ini; Ketepian yang sejahtera dan abadi;

Tetapi Ya Allah; Seandainya telah engkau
takdirkan dia bukan milikku; Bawalah ia jauh
dari pandanganku; Luputkanlah ia dari
ingatanku; Dan peliharalah aku dari kekecewaan;

Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti
Berikanlah aku kekuatan; Melontar bayangannya
jauh ke dada langit; Hilang bersama senja nan
merah.. agarku bisa bahagia; Walaupun tanpa
bersama dengannya;

Dan ya Allah yang tercinta; Gantillah yang telah
hilang; Tumbuhkanlah kembali yang telah patah;
Walaupun tidak sama dengan dirinya;

Ya Allah ya tuhanku; Pasrahkanlah aku dengan
takdirmu; Sesungguhnya apa yang telah engkau
takdirkan; Adalah yang terbaik buat ku; kerana
engkau maha mengetahui; Segala yang terbaik
buat hamba Mu ini;

Ya Allah; Cukuplah engkau sahaja yang menjadi
pemeliharaku; Di dunia dan di akhirat; Dengarlah
rintihan dari hamba Mu yang daif ini; Jangan
engkau biarkan aku sendirian; Di dunia ini mahupun
di akhirat; Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan
kemungkaran; Maka kurniakanlah aku seorang pasangan
yang beriman; Supaya aku dan dia sama2 dapat
membina Kesejahteraan hidup; Ke jalan yang Engkau
redhai; dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh;
Amin.. Ya Rabbal A'lamin


mood: menunggu barang dari encik tunang =.= mana la abg pos laju ni huhu

Sabtu, 26 Januari 2013

My celebration besday party

Alhamdullillah x dijangka..rupenya ibu ngn ayah wat surprise ..
ibu n ayah belanja makan KFC CELEBRATION BUCKET
Terima kasih ibu ngn ayah dan adik2ku
rupenya bercahaya juga besday aku..
Alhamdullillah..

mood happy giler..=)


see ayam ada 9 ketol + 3 chicken wrap huhu + 2 kentang goreng + 2 kentang putar + air revive sebotol..
DENGAN FREE Bantal Doraemon warna pink huhu

memang kenyag tahap dewa haha
pulak tu my dad tinggal rumah dia sediakan air nescafe feveret aku ..sedap =)
syg ayah ketat2x..

Selamat Hari jadi Ms Sunsweetz !!

hoho..alhamdullillah pada hari ini tanggal 26 Januari 2013 genapla umurku 24 tahun..selama 24 tahun ALLAH S.W.T telah memberi aku nyawa untuk terus hidup dimuka buminya..aku bersyukur..x de apa yg mampu ku ucapkan hanya mampu bersyukur.. alhamdullillah..




sumber: google image


mood: besday kali ni x de apa yg membawa makna..anyway thankz to my bff siti hajar omar..syg kamu ketat2..thankz for the gift..=)

Khamis, 24 Januari 2013

Salam Maulidur Rasul 1434H

Hari ini  12 Rabiulawal 1434 H
maka semua umat islam perlu mengingati tarikh kelahiran Rasul S.A.W kita=)

tetibe aku teringatkan zaman kanak2 aku dulu..disebabkan aku anak tentera dulu..sambutan dilakukan dgn meriah sekali syok giler..biler kitaowg berarak keliling kem ngn bwk sepanduk..ehm pastu makan2..pastu ada pertandingan tilawah al-quran , pertandingan nasyid dan lain-lain..
ehm tp sejak aku da tamat zmn persekolahan dan aku anak bekas tentera sekarang ehm terasa amt merindui aktiviti mcm tu..emmmm
mlm td try gak la search kat google..tgk2 ada sambutan kt daerah kulai jaya..ehm tp mesti dgr ceramah + berarak mula kul 7.00am td...
disebabkan kekangan masa x jadi pergi..paling best arini aku bangun awal dan sediakan breakfast.

Menu hari ini ialah :

1) Nasi goreng 
2) Telur mata goreng
3) Cekodok kentang + ikan bilis
4) Air Teh 'o' panas


ehm tp x sempat snap sebab da licin + terlupa haha..

anyway nk wish salam maulidur rasul again to all muslim=)



Selasa, 22 Januari 2013

Yahooo dah ada Watermark !

Assalammualaikum kome2..huhu yahoooo !! nk lompat2 jap..kui2x..selama ni aku duk mencari la kome2 yg le wat watermark yg menggunakan bayaran melalui topup je becoz aku malas giler nk g bank atau mesin bagai2 tu nk bank in duit dan senang ckp aku la owg paling kono dlm shoping secara online ni hihi..maka dengan aku melakukan sesi blogwalking yg lepas aku jumpa la sowg blogger ni yg comel n giler mantap dlm bub2 ni..aku apa lagi direct pm kat fb fanpage die then terus order..sgt mudah cara berurusan dgnnya..x caya g la cuba hehe design die pun so far so good=) so dgn ini aku mengistiharkan bahwa aku da ada watermark lallala..pasni tiap picture aku nk story dlm blog ni akan ku tepek watermark ni kui3x so kepada kome2 yg nak wat tempahan si la ke SINI  ...yahooooo nak lompat agi...hihi...


mood: alhamdullillah.. lega bila tgk result PROJEK FINAL YEAR 1 dah kuar kat senarai tampal..syukur sgt2...

Ahad, 20 Januari 2013

Secret Recipe with my mum

aloha..huhu actually arini dapat jemputan org khwin so lepas dari g jemputan tu tetibe jer tekak aku nk makan SR ..huhu SR tu a.k.a SECRET RECIPE ..maka dgn itu withdraw money then excited singgah IOI MALL jap window shopping ..jln2 tgk handbag cm nk beli tp bila terbayang kan SR terus x jadi..tula sikap aku nafsu melantak agi tinggi dari nafsu shooping baju+handbag+blabla...haha mana x badan aku nek berkilo2 lemak,.haha...

so lepas zohor kt IOI MALL then terus pecut g SR KULAI ..ehm yes..waktu aku g tu ada promotion one cup cofee/tea free with one slice cake..means kowg kena beli 1 slice cake..then dapat FREE 1 cup coffe or tea..tp dari jam 3-6pm jer ! hihi..so dgn itu aku pun meng order haha bahasa pun da x betul sebb kekenyangan kah3x..then aku pun tambah order prawn macaroni cheese..YUMMYX..dapnyer ! nasib aku beli 1 jer so share with my mum bub sgt muak kalo makan sowg2..akhirnya tercapai permintaan anak tekak aku nk makan SR huhu..enjoy !!


yummy=)





choc banana my fav=)




prawn macaroni cheese=)

mood : heppy dapat menggembirakan owg tersayang=)

Sabtu, 19 Januari 2013

cheesy wedges !

Lately @ sejak 2 menjak ni tekak aku asyik nk melantak cheesy wedges jer..boleh dikatakan mcm nk jadi duta cheesy wedges haha..kadang2 sanggup beli add on yg harga rm1 tu ala dia punya cheese..hihi semata2 nk ratah dia punya cheese..umpph nikmatnya yummy3x..

mmm bila nga duk2 termenung ni ngn hujan kat luar sana perut + tekak aku da mula meraung nk kan cheesy wedges huhu..x nak jenama len nk jenama KFC jer kui3x..demanding tahap dewa pulak aku ni ..ada aku kesah tekak aku wey~..

ehm bila g kat google image ce masukkan keyword cheesy wedges amik kaw tekan search..sekali kuar banyak giler gambo yg mengiurkan..megiurkan tekak aku la wey ! huhu..salah satunya kat bawah ni...


jeng2x



sumber: google image

Selasa, 15 Januari 2013

B.E Nuffnang tinggal 1 je =(

Dek kerana busy ngn keje2 final year semester 7..maka aktiviti berblogging terpaksa dihentikan hihi..bila aku da mula cuti ni le lah aku jenguk lek blog2 kowg2..dan le la aku update entry siket2 hihi semoga byk idea aku hihi..=p

actually aku nk g tau B.E nuffnang aku pun makin berkurangan..agaknya majuk la tewww=)
ehm encik nuffnang sila la bek2 ngn aku ea..ehm jom tgk dari banyak2 B.E aku last2 tinggal satu jer yg setia ngn Blog cabuk ni..huhu



mood: ehm risau cmne nk hadapi semester depan..makin nk habis sem makin risau..harap segalanya berjalan dgn lancar=)

Isnin, 14 Januari 2013

Semester 7 DONE !!

Alhamdullillah da berakhir sem 7 aku..actually dak coursemate aku sume da lek kg masing2..
tp aku stay agi kt UTM ni sebab PSM 1 aku tertangguh aritu..tp alhamdullillah da setle..bukan setle tp da hantar kt SV td..hope SV x mengamuk la tgk PSM aku tu..bukan apa.semalam masa aku nk pulun PSM aku ni le lak aku g replace file yg separuh siap  dengan  full siap ..memang nak nangis tp x kuar air mata ni..last2 contact member2x ckp le x cari file tu..ehm dengan dukacitanya memang x boleh sebab kalo simpan dlm pendrive kira permanent replace huhu..so pasni x nak agi save ngn nama yg sama..so memang pengajaran la..kalo x aku le siapkan kul 2.30pm semalam tp disebabkan kes tu aku siap kul 7.30pm..dengan sehari suntuk hadap lappy..Alhamdullillah rupanya kesusahan semalam adalah kesenangan hari ini..sebab apa?hihi..aku dapat A- subjek sosiologi pendidikan alhamdullillah=)..yela aku cuma study subjek ni sehari sebelum exam..sebab aku kena balik rumah masa study week sebab uruskan hal family..ehm banyak pengorbanan kena lakukan demi family aku..alhamdullillah berkat pengorbanan tu akhirnya aku dpt A-..harap2 ada la berita gembira lagi utk subjek-subjek lain..amin..=)..so aku da le balik rumah...yahoooo..hehe padahal study week duk ulang alik kulai hihi..bukan study week jer exam week pun sama hihi..ehm aku lebih rela utamakan fmily huhu...ehm harap sem 8 depan berjalan dengn lancar.. tetibe dpt hadiah dari yayunk aku a.k.a roomate tercinta..hadiah sempena hari jadi aku nnt pada 26 Januari 2013 hihi..owg 1st tu yg wish n bagi hadiah huhu..thankz syg=)..


  
ehm nila..nak tau isinya apa?
ehm tunggu 26 Januari la nnt..huhu
baru nk announce^^


dengan ini aku lafazkan yg aku da mula bercuti hihi=p

14/1/2013-12/2/2013


Sabtu, 5 Januari 2013

Rumahku hampir dijilat api=(

ehmm actually td baru post satu entry kan?ehm alkisahnya lepas aku duk syok2 taip entry sal impian aku 2013 da siap publish aku dapat call dari ibu..terkejut dan aku menangis bila ibu ckp rumah aku hampir shj dijilat api..YA ALLAH kau telah selamatkan ibu dan adik aku serta tempat perlindungan ku..ALHAMDULLILLAH syukur sgt2...nasib la tiada apa2 yg terjadi..tp ibu citer td dlm call ibu rasa cuak giler bila api makin marak..ehm aku pun bukak fb sekali dlm fb jiran aku ada post picture2 kejadian..memang ternyata rumahku hampir2 dijilat api...ALLAH maha penyayang..aku syukur sgt2...x terucap dgn kata2...meh tgk picture semasa kejadian...dan selepas kejadian...betul2 sebelah rumah aku...


api sedang marak..rumah aku yg pink tu..dekat kan?



asap da mula berkepul2x..adik aku yg pakai tshirt putih cuba menolong..masa ni pihak bomba lambat smpai..ibu x yah citer la risau sgt2 da...




api makin marak !



bomba datang setelah 4 kali call..bomba siap kata le claim sebab diowg lambat dtg huhu =.=







pihak bomba sedang berusaha..



alhamdullillah api tidak sempat sampai ke rumah aku..syukur sgt2..kalo x mana aku nk tinggal..so pengalaman pertama dalam 2013=.=

mood: harta didunia hanya sementara..berhati2 dgn api !

Impian Tahun 2013

upps da 5 januari 2013 , terlalu cepat masa berlalu....
ehm pejam celik pejam celik da 4 bulan aku bergelar tunangan owg..actually ikatan pertunangan ku dengan sidia mengikut perjanjian kedua belah pihak adalah selama 1 tahun 5 bulan hidup...maka kalo nk ikut tempoh ni tinggal lagi 1 tahun 1 bulan hehe...tp bila istilah hidup tu maka boleh jadi cepat boleh jadi lambat..>.< ehm betol la kata owg tua2 dlm tempoh pertunangan macam2 dugaan kita alami..ehm salah satunya nk tentukan tarikh majlis nnt hihi ayoyo..aku memang x le fikir lansung nk tetapkan mjlis kitaowg bila sbb kpla aku busy ngn saat akhir aku kt UTM nie...maka aku serahkan kat encik tunang tp encik tunang tetapkan tarikh yg x dijangka oleh aku huhu oleh itu meletup la bom aku haha yela mau x terkejut aku dgn tarikh yg ditetapkan dgn aku x g kursus segala bagai tu..YA ALLAH permudahkanla urusan ku...harap2 segalanya berjalan dgn lancar nnt...ehm bila berkenalan dgn encik tunang dgn jangka masa yg singkat dan dlm tempoh pertunangan ni la aku mula mendalami encik tunang dgn dekat antaranya    encik tunang terlalu sabar dengan sikap aku=) mudah-mudahan dia la nakhoda bahteraku nnt aceh2x hihi (*jiwang lak) =.< hihi ..aipp tajuk entry lain isi entry pasal lain ..haha ni namanya aku da mula merepek kah3x gelak guling2..bila da lama x curah idea gamaknya jadi cmnila kuang2x...campur2x da isi entry aku maka kena terimala ea sebab ni  rumah aku haha... jom tgk apa impian aku 2013 nnt jeng2x...

*************************
  1. nak menyiapkan diri sebagai muslimah solehah 
  2. nak jadi anak yg baik utk kedua ibu bapa aku
  3. nak belaja masak sebab da nk kahwin hehe
  4. nak tambahkan ilmu agama 
  5. nak jadi orang yang berjimat cermat...
  6. x nak pergi karoake
  7. nak kurus !!
  8. nak grade on time !!!
8 je impian yg perlu dicapai sepanjang 2013 ..8 je da mcm 8000000 ribu puluh2x juta nk kena capai hihi semoga sasaran mengenai kelapan-lapan impian aku ..insyaallah ^^


mood: hoho esok nk g umah bakal mak mertua ..I nebes u...huhu utk ketiga kali bertemu dgn bakal MIL
( pertama masa majlis bertunang kedua masa majlis kenduri kahwin adik encik tunang ketiga ESOK!)

Rabu, 2 Januari 2013

Wordless W#19


pengemar tegar Kismis ^^
sambil study smbil ngunyah kalah dak2 TAHFIZ hehe

Selasa, 1 Januari 2013

study study study

Perjuangan belum selesai lagi hoho
doakan aku ea
nebes gak ni ..
1st paper Modern algebra hari khamis ni ....WISH ME GUD LUCK ^^

mood: encik tunang x jadi balik maka setahun la baru dpt jumpa encik tunang..=(

Misz Sunsweetz a.k.a cikgu wadi

assalamualaikum 👀.. selamat malam semua.. tiba-tiba malam ini macam ada mood nak berblogging hik3 rindu sebenarnya nak berblog nak g walk...