Sabtu, 31 Mac 2012

Uppps lama sudah hihi

cak !
hye kamu2 semua..emmmm aku rindu banget sama ni beloog ehm banyak story nk citer tp dek kerana kekangan masa..so terpaksala dilupakan nilai murni hasrat aku tu cewaaahhh murni la sgt kah2x...
emmmm..so jadi cikgu ehmmm memang mencabar...
cikgu la segala-galanya...
ehm yg paling syok cikgula yg membentuk pelajar menjadi doktor, jurutera dan perdana menteri..ok fine !
ehm berat kan tanggungjawab cikgu...so far da 2 weeks aku bergelar training teacher..hihi
ehm macam2 gelagat aku jumpa student aku ..ehm paling syok dak cina memang ramai giler...sabar ye nok  !
huhu
ehm diowg walaupun nakal tp sebenarnya pandai yela g kelas tido tp mlm pulun tuisyen huhu.........
so aku kena creative n innovatives kih2x....


k la aku nk sambung wat ROS aku..apa tu ROS??

RANCANGAN ORIENTASI SEKOLAH akuuuu laaa..hihi MINGGU KE-4 softcopy kena anta kt lec aku huhu...by email ok...week 5 baru hardcopy....kih2x...




Khamis, 22 Mac 2012

rindu kat beloggggg

uwaaa...sekarang aku nga busy ngn latihan mengajar..selama 3 bulan..uwaaa..ehm byk dugaan huhu...ehm dak2 byk ragam huhu gamaknya aku x dpt la nk berbelog sgt coz..lek sekolah jer kul 5-6pm smpai umah...ehm d ala kuar umah kul 6.30am...uwaaa ehm kowg jgn lupa dtg belog aku tau nnt aku free aku g la belog kowg haha

Jumaat, 9 Mac 2012

sorry sangat2x..

Oish..emm sgt2 sedih dek kerana my Lono a.k.a my lappy masuk ICU
emm da seminggu wey x siap2 agi..sadis..ehm ingatkan minggu ni da siap rupenya hampeh jer..sabo2 nasib bek lum start latihan mengajar agi..
hopefully segala urusan ku dipermudahkan..ehm melayang rm 5++ repair lappy ngn printer huhu
tp x pe semua benda tu nk guna lama..huhu...^.<
ok kepada semua blogger jgn mara2 ea lau aku x terjah kowg..
actually ni aku guna lappy adik aku..emm nnt lappy da siap aku g la lawat kowg semua..
em da tu jgn nk sogan2 terjah belog aku..jemput2 masuk haha...
sayang semua...daaa=)

Khamis, 1 Mac 2012

pau kelapa yummy3x

hahahaha gelak golek2..rupanya kacang goreng jer wat pau kukus ni huhu
ehm ceh2..sejak cuti ni ke dapur je ko ea haha class ko jah haha
ehm actually petang td aku wat minum petang..selalu asyik goreng2 jer
so aku decide nk kukus2 lak huhu
moh tgk pau buatan aku...
ehm 1st time ni wat  pau..nasib bek gebu + comel haha

pulak tu dihidangkan bersama AIR HORLICKS....hohoho haha^.<

ehm ni nga kukus..ada byk cara & kena teliti kalo x pau nya x jadi huhu


kemudian 15 min kemudian...

taraaaaa~


ni la hasilnya hihi...
ehmm lazat ..yumm3x..nak resipi?? hehe le PM aku kah2x...

Misz sunsweetz: ehm semakin hari semakin nebes kah2x..

Kelebihan solat Dhuha ^^

"Ya Allah sesungguhnya waktu Dhuha, waktu dhuha-Mu,
cahayanya cahayaMu, kerinduannya kerinduanMu,
kekuatannya kekuatanMu,
ya Allah sekiranya rezekiku ada di langit
maka turunkannya jika ada di bumi keluarkannya.
Jika cahaya jauh perdekatannya
dan jika ada hampir maka permudahkannya
dengan kebenaran dhuhaMu, cahayaMu, kekuatanMu dan kesucianMu, berikanlah kepada hamba-hambaMu yang soleh.
Allah cucuri rahmat ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan atas keluarga dan para sahabatnya serta kesejahteraan.
Dan segala puji bagi Allah Tuhan seru sekalian alam."
********************
Sabda Nabi S.A.W yang bermaksud:

” Barangsiapa yang melakukan solat Dhuha membaca rakaat pertama surah Al-Fatihah dan ayat Kursi 10 kali, dan pada rakaat kedua surah Al-Fatihah dan Al-Ikhlas 10 kali, nescaya ia mendapat kerelaan Allah Yang Maha Besar.” (HR. Anas B Malik). ” Barangsiapa yang mengerjakan solat Dhuha dengan terus menerus, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan.” (HR Tirmizi)

يُصْبِحُ عَلَى كُلِّ سُلَامَى مِنْ أَحَدِكُمْ صَدَقَةٌ فَكُلُّ تَسْبِيحَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَحْمِيدَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَهْلِيلَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَكْبِيرَةٍ صَدَقَةٌ وَأَمْرٌ بِالْمَعْرُوفِ 
  صَدَقَةٌ وَنَهْيٌ عَنْ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ وَيُجْزِئُ مِنْ ذَلِكَ رَكْعَتَانِ يَرْكَعُهُمَا مِنْ الضُّحَى

” Rasullullah S.A.W bersabda: setiap pagi masing-masing persendian/ruas tulang daripada kamu sedekah, dan setiap bertasbih sedekah dan setiap tahmid (ucapan Alhamdulillah) itu sedekah, dan setiap ucapan takbir itu sedekah, dan menyeru dalam kebaikan sedekah, dan melarang dari perbuatan jahat itu sedekah, dan sebagai ganti semua itu, cukuplah dengan mengerjakan solat Dhuha dua rakaat.” (HR Ahmad, Muslim dan Daud) 

Rujukan : koleksi 100 solat-solat sunat oleh Al-Fadhil Al-Ustaz Hj. Ahmad B. Hj. Ibrahim. terbitan Al-Hidayah Publisher


Misz Sunsweetz: Jom kita lakukan Solat Sunat DHUHA..insyaallah hidup akan tenang dan segala masalah akan dapat diselesaikan olehNYA...

Misz Sunsweetz a.k.a cikgu wadi

assalamualaikum 👀.. selamat malam semua.. tiba-tiba malam ini macam ada mood nak berblogging hik3 rindu sebenarnya nak berblog nak g walk...