Sabtu, 23 Jun 2012

13 minggu guru praktikal XOXO

WOW tajuk entry da macam le berkarya ye dak..kui3x
ehm ehm meh sini aku nk story rentetan seorang guru praktikal hoho
ehm sapa die guru praktikal??
haha

siapa?

aku laaa~

blurr jap >.~


kui3x...

ehm so 19 MAC 2012 7.15am tarikh/waktu melaporkan diri
hoho
masa ni daftar berempat 2 cikgu KH 1 cikgu FZK 1 cikgu M3...
ehm aku la cikgu M3 tuuuu kih2x
ehm masa lapor diri tu x boleh bla..ehm sekolah tgh perhimpunan yela hari ISNIN kan..mesti la ada perhimpunan..ehm jap rasanya sekolah aku ni hari-hari ada perhimpunan hehe
 ok meh aku citer dulu sejarah sekolah aku baru la kowg dapat kenal ngn sekolah aku hahaha gelak jahat >.<

************
SMK TAMAN PUTRI

dibuka pada 1 April 2003 setelah bangunanya disiapkan dan diserahkan pada 13 Januari 2003..
 Pada awalnya, sekolah ini diberi nama SMK Kota Kulai 2. Nama ini diambil sempena pemaju perumahan pertama taman perumahan iaitu Taman Kota Kulai. Kemudian pada 6 September 2005, nama sekolah telah ditukar kepada SMK Taman Putri, selaras dengan lokasinya yang berada di dalam persekitaran Taman Putri, Kulaijaya.

NEXT.....
terdapat sejumlah 15 buah kelas dengan enrolmen murid seramai 458 orang dan guru seramai 23 orang di sekolah ini. Pelajar ambilan pertama sekolah ini berasal dari SMK Sultan Ibrahim, SMK Munshi Abdullah, SMK Tunku Abdul Rahman Putra dan SMK Kota Kulai 1

dan 
  Disember 2009, Jumlah kelas telah meningkat kepada 30 kelas dan sebuah kleas Pendidikan Khas, dengan enrolmen murid mencapai 820 orang dan tenaga pengajar seramai 63 orang. Staf sokongan pula bertambah daripada 6 orang kepada 13 orang.
hoho
 last2 hingga kini aku tgk ramai giler students  cina dari melayu & cina kui3x ...

ehm bila da masuk lapor diri amik kaw rupa2nya ari isnin kena pakai baju warna merah..ala asal ada colour merah pun ok..ehm yg aku duk pakai baju biru n tudung biru haha yela baru 1st time lapor diri kui3x..
ehm sekali tgk cikgu lelaki baju putih tie merah memang SMART !! tabik springgggg...

OK bermula la orientasi selama seminggu....
ehm ingat bebudak jer ada orientasi cikgu baru posting dan cikgu praktikal cm aku pun kena orientasi haha
so macam bese duk bersiar2 mengenali kwsan sekolah dari PENGURUSAN sampaila mengenali student..ehm hari ke-3 da diberi RELIEF..hoho
apa benda relief tu..ehm ala kelas ganti ..cikgu yg duk MC n x dtg atau ada urusan diluar sekolah..aku kena ganti kelas die la..besela x kan nk ckp x nk la relief..perggh giler hebat lau jawab cm tu kat GPK 1 haha..ehm so cikgu praktikal lau ckp X NAK tuuu memang problem la  hoho

name tag aku

2 MINGGU kemudian..
ehmm mula la kelas n jadual yg diberikan..haha
pergh 1st time rasa mengajar..
ehm dak2 aku lak tu memang saja nk test aku dulu..haha
ehm yela cikgu muda..
yg x boleh bla..siap nk test kepandaian aku..fuh time tu nasib aku le jawab

almaklum la aku kena ngajar 4SN kelas depan
tp beza lak ngn 4PA..aku ngajar memang senyap tp x tau la fhm ke x?haha
so mgu ke-2 memang pulun habis kenal students..
ehm pulak tu ramai students cina..walawey gua memang susah mau ingat itu nama..emmm

3 MINGGU..
ehm Lec + guru pembimbing da mula nak masuk tgk aku  ngajar..
ehmm darah gemuruh jantung nk gugur x yah ckp la..haha
nasib la dak2 aku ni dilatih dgn 'DAVID TEO ' pengarah FILEM yg terkenal tuuu haha
memang terbek kalo berlakon..haha

4 MINGGU..
ehmm mula kena buli ngn pengurusan sekolah haha..
ehm bese la students praktikal..ken wat projek..haha
ehmm mula2 nk wat projek x tau nk wat apa bub pengetua aku open minded suh fikir sendiri..
ehmm memang x de idea la..

5 MINGGU..
terbek ! macam meeting kena ikut dengar..macm program kena join ..ehm FOLIO ROS da selamat hantar da kt lec aku time nie..
ehm students da makin rapat da makin malas nk hantar buku bila bagi homework..amik kaw..cikgu WADIATUL kuar taring la haha=P
ehm minggu ni aku jadi mak singa jap
terus senyap dak2 aku hehe 
tp cool lek...diowg pun mintak maaf bagai hoho sonok gak berlakon hehe

6 MINGGU..
haha main cat2...projek 1,2,3 blaaablaaaa...


7 MINGGU...
projek+ observation session..emmmm=(

projek kelab SPBT : ehm merasa jadi cikgu SPBT=)

8 MINGGU..
merasa jaga exam mid term 2012..bila jaga kelas aku ngajar m3..n paper m3 lak masa tuu semua duk pakat tanya aku haha..cm aku lak yg jawab exam..=p


yg x boleh bla..mggu terakhir nk cuti aku le lak terlanggar kete owg amik kaw RM200 melayang
ehm masa ni tension giler wey !..
nasib la aku ada HAJAR...my bestie..
ehm semua dugaan ni dapat ditempuh dgn kesabaran =)
alhamdullillah..

nila kete owner tuu yg x boleh bla..aku da siap byr nk anta gamba bagai..memang aku bengang la..

so terus bertekad x nak li persona..mcm tin kosong jer haha=p

9 MINGGU..
 cuti sekolah ..aku pun cuti la hehe

10 MINGGU..
cuti lagi la..lama kan?

11 MINGGU..
Duk peras ugut students yg x anta homework masa cuti haha=p

12 MINGGU..
ehm the last OBSERVATION FROM LEC + MENTOR
hari terbuka sekolah 2012

13 MINGGU.. 
T_T
sedihnyer tinggal mgu ni jer nk bersama students...


SO...lepas tarikh 29 jun..memang akan rasa bebas yg teramat tp aku akan terkenangkan MUKA-MUKA STUDENT aku yg x faham, yg nakal, yg sealu tolong aku, yg kuat ckp bila aku ngajar..
ehmmm sedih pulak~

xoxo


Tiada ulasan:

Misz Sunsweetz a.k.a cikgu wadi

assalamualaikum 👀.. selamat malam semua.. tiba-tiba malam ini macam ada mood nak berblogging hik3 rindu sebenarnya nak berblog nak g walk...