Isnin, 4 Jun 2012

Kelebihan Bulan Rejab

upps sekrang da bulan REJAB laa...ehm x lama lagi da nak sambut RAMADHAN
sungguh cepatkan masa berlalu
so to girl2 kat luar sana da habis ganti puasa lum??
ehmmm so sekrang marilah kita ramai2 umat Islam amik fadilat dibulan REJAB ni..bub bulan REJAB ni bulan ALLAH S.W.T.

Rejab ertinya ta’zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.
 


Ya Allah sungguh ruginya jikalau kita sebagai HAMBANYA tidak mengambil peluang ..so meh sini aku nk tunjuk fadilat yg bakal diperolehi :

 1. Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).
 2.  Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.
 3.  Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).
 4.  Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.
 5.  Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.
 6.  Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.
 7.  Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.
 8.  Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.
 9.  Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.
 10.  Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.
 11.  Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.
 12.  Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.
 13. Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).
******************
Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.

Tiada ulasan:

Misz Sunsweetz a.k.a cikgu wadi

assalamualaikum 👀.. selamat malam semua.. tiba-tiba malam ini macam ada mood nak berblogging hik3 rindu sebenarnya nak berblog nak g walk...