Selasa, 31 Januari 2012

berfikiran positif +ve

ehm ok.kowg pernah x bagi teguran kat sapa2 la termasuk Boyfie,Girfie,Adeq kowg & fwens kowg ala x kira sapa la yg kowg tegur tu..em agak2 apa jadi kat kowg bila kowg bagi teguran huhu
ehm kepada mangsa yg jadi teguran tu agak2 berubah x muka n nada suara mereka??
emmm
see...mesti berubah punya la..em zaman sekarang susah nk cari owg yg betul2 boleh terima teguran seseorang betul x?
sebab masing2 ada EGO 
so agak2 ada x cara nk menambahkan sifat keterbukaan anda semua semasa ditegur ?
jom tgk apa 3 TIPS yg aku nk kongsikan hihi
^^
mesti yg menerima teguran rupenya cmni hik3x


*************
Kepada Tukang Tegur


    1.Lokasi teguran

emmm ce kowg cari lokasi yg strategik utk menegur seseorg cthnya: g tepi pantai k tepi sungai LUi ke hihi baru la si mangsa dapat ketenangan pabila ditegur hahaha

kalo tukang tegur muka cmni gerenti mangsa akan menerima teguran dgn redha hik3x
     2. Penampilan Diri
 
kepada tukang tegur cubala kowg pakai baju@ pakaian yg warnanya lembut jgn la pakai merah segala bagai emm mahu x nya si mangsa nmpak kowg rasa nk marah jer..silap aribulan belum kena tegur kowang yg tukang tegur da kena naik ambulans masuk ICU haha^^


     3. Ayat yg sempoi


ok kowg da la nk menegur x yahla nk pakai ayat kias bagaikan..wat sakit aty mangsa j dan lebih baik straight to the point ..lagi senang gunakan ayat2 yg mudah difahami jgn duk berkias nnt mangsa wat2 x paham je la haha ...kan lebih mudah berinteraksi menggunakan bahasa ibunda masing2x haha




Simangsa Teguran


      1.Eksperesi Muka
agak2 wat muka cm ni comel x, masa kena tegur hihi

emm ok fine bila da kena tegur mestila kowg bengang tahap gaban kan??ehm so walaupun bengang cer kowg senyum jer kat si tukang tegur tu..ehm ko wat muka coooll jer gerenti si tukang tegur x jadi tegur wakakaka^^ lagi2 kalo yg pandai mengoda ..cairla bf/gf kowg haha silap2 aribulan hilang ayat si tukang tegur tuuu kah3x...gelak golek2x




     2. Pasrah/ Redha  


emm kowg da sah2 jd mangsa n melakukan kesilapan jdinya redha je la..owg nk tegur kita n pasrahla..walaupun pahit nak telan kata2 si tukang tegur tapi kowg kena percaya yg diowg tegur tu bub diowg syg giler kat ko...cer bayangkan lau ramai giler yg tegur ko so ramai giler la yg perihatin kt ko kah3x...




see si shinchan pun makan time sedih2 so x salah kalo kowg kuar duit banja tukang tegur hehe
     3. Bagi hadiah/ Belanja makan


emmm yg ni mesti ramai x nk wat sebab kowg kedekut kan !!! haha tp cuba bygkan kalo lepas jer ko kena tegur ko pun ckp jom kawan aku belanja pizza, minum teh tarik k?ehmmm gerenti lepas dari aritu si tukang tegur akan berenti memberi teguran kepada ko kiranya itulah teguran terakhir dia kat ko bub dia rasa mcm serba salah la pulak hik3x....




***************

hahaha..so agak2 aku le dipercayai x? ngn 3 tips2x yg aku kasi ni..hihi kalo agak2 kowg kena penampar n kena masuk ICU jgn cari aku la bub aku rasa TIPS aku ni le wat owg le dpt tekanan DARAH TINGGI kah3x...gelak golek3x...cis punya budak !! dush2x...


PESANAN PENAJA:
sekadar memberi pandangan sahaja yg mana baik jadikan tauladan dan yg buruk jdikan sempadan ^^

























2 ulasan:

..cik hana.. berkata...

betul tu dear ...kita kena open minded baru la orang tak takut nak berikan pendapat or teguran..baru la ramai kawan kan kan kan ... :)

::Misz sunsWeetz:: berkata...

@cik hana:like upin betul3x hehe^^

Misz Sunsweetz a.k.a cikgu wadi

assalamualaikum 👀.. selamat malam semua.. tiba-tiba malam ini macam ada mood nak berblogging hik3 rindu sebenarnya nak berblog nak g walk...