Ahad, 26 Jun 2011

Keje !!

ayoyoyoyo!!

esok aku keje lor~

ehm monday blues dtg lgi hihi

anyway..30 aribulan tutup buku...yippie!

6@7 aribulan gaji masuk..ehm byk brg da list untuk bulan ni kih3x....



~gudnite~

Sabtu, 25 Jun 2011

Minat giler kat group V.I.P

salam readers semua=)
arini ni Ms sunsweetz cuti x amik OT..ehm bub tmn ibu n ayah g majlis kenduri kahwin kat kg kayu ara pasong huhu
ni lek2 je dri kenduri terus on lappy Ms ..lama giler ..padahal skrg bukak FB jer..blog lansung x sempat bagi n curahkan kasih syg kih2x

anyway  A big Thankz U to all mereka2x yg support baca blog Ms
walaupun x seterror blog Blogger2x yg terkenal kat luar sana kah3x




o.k..berbalik pada tajuk entry..kowg kenal x one group yg nyanyi lagu tajuk die
"LAGU SEDIH"
BY
V.I.P

x kenal??


moh kiter tgk pic nyer



















inila dier..mereka bub2x menari ni memang gempakla ..da la muka macho masing2x kih3x



Ms suka bangat..=)






diowg ni geng2x si ADAM AF tu...kenal x?
ehm kawan2x si ADAM AF..n then join jadi one group..suara pun not bad la..lagu memang Ms layan habiz=)








mood: ehm nga kira duit gaji..nk wat belanjawan kah2x...mcm nk li IPAD kih3x....=p

Khamis, 23 Jun 2011

keburukan thinner pada kesihatan anda !

 

 salam readers=)
anyway..arini Ms cuti bub dpt MC sehari jer...almaklum la arini genap sebulan Ms keje kilang
ehm macam2x ragam owg kilang Ms jumpa..ehm lagi best nye Ms keje ngn bahan pelarut seperti thinner uish mau mati hidu benda tu tiap2x hari
yela Kilang Ms ni wat model speaker nye cover..n nak kasi kilat n bersih kena lap ngn tinner pastu Ms kan QC so kena la cri ada reject k x..huhu
o.k x pe Ms pun last keje lan 8 ni bub 12 september semester 5 Ms akan bermula hehe
alang2x tu Ms nk kongsis info bek untuk kiter semua
jom baca !


Bahaya penyalahgunaan pelarut
Kesan penyalahgunaan pelarut, bergantung kepada kuantiti yang diambil pada satu masa, cara pelarut diambil, individu (umur, jantina, kesihatan, berat badan, ragam, toleransi dan pengalaman) dan suasana bahan pelarut digunakan.

Wap yang dihidu daripada pelarut atau penyembur mengandungi komponen yang boleh melarut lemak dan meresap ke dalam saluran darah dengan melalui paru-paru, kemudian tersebar dengan cepat ke organ-organ yang mempunyai aliran darah yang tinggi seperti di otak dan hati. Wap tersebut juga diserap dengan pantas ke dalam sistem saraf pusat menyebabkan penyusutan fungsi badan termasuklah pernafasan dan degupan jantung.

Sesetengah hidrokarbon meruap diungkaibina dan dirembes melalui buah pinggang. Kebanyakannya dikeluarkan semula daripada badan tanpa berubah bentuk, terutama melalui paru-paru. Hidrokarbon meruap akan mengambil masa untuk dikeluarkan daripada tubuh kerana penyerapan semua dari tisu lemak ke dalam darah adalah perlahan.

Bahaya serta merta
Tanda keracunan serta merta adalah mual, muntah, cirit-birit dan hilang selera. Sistem deria menjadi kurang peka, radang mata, penglihatan berganda dan telinga berdesing. Penghidu juga akan mengalami sakit sendi dan otot, sukar bernafas, sakit dada dan degupan jantung tidak normal.

Pada amnya kesan-kesan serta merta akan dirasai dalam masa 45 minit selepas menghidu dan akan hilang dalam tempoh beberapa jam atau hari bergantung kepada kuantiti yang terlibat. Menyedut `dalam-dalam' atau menghidu berterusan dalam masa yang singkat mungkin menyebabkan kekeliruan mental serta hilang pertimbangan.

Serangan penyakit yang tiba-tiba terhadap otak boleh menyebabkan mangsa tidak dapat bergerak, kurang koordinasi otot dan refleksi tertekan. Selain itu ia juga boleh menyebabkan hidung berdarah, mata merah, sukar bernafas, `hangover' dan mengalami sakit kepala beberapa hari.

Mati mengejut
Banyak kes mati mengejut dilaporkan akibat daripada menghidu pelarut yang melibatkan penggunaan bahan penyembur (fluorokarbon), trikloroetena, karbon tetraklorida, toluena dan aseton. Sebatian ini dipercayai menyebabkan tindak balas jantung secara tidak normal terutama degupan jantung yang luar biasa.

Asfiksia atau sukar bernafas juga mengakibatkan seseorang mati mengejut. Ada juga kematian disebabkan oleh kemalangan ketika penghidu dipengaruhi oleh kesan pelarut.


Kesan jangka panjang
Ini termasuklah rasa lesu, pucat, pelupa, tidak upaya berfikir secara logik, kehausan, berat badan berkurang. Rasa tertekan, berang, ganas dan merasa diri dianiaya boleh juga berlaku, selain daripada pengurangan pembentukan sel darah dalam sum-sum tulang.

Menghidu berterusan wap yang berkepekatan tinggi untuk jangka masa panjang akan mengakibatkan kerosakan sistem saraf pusat yang tetap, juga ke atas keupayaan mental, kerosakan hati dan buah pinggang. Maut berpunca daripada degupan jantung yang luar biasa, kesukaran dan kegagalan bernafas.


Langkah rawatan segera
Dalam kes keracunan segera, pastikan mangsa mendapat banyak udara bersih. Jika mangsa pada tahap rangsang, mangsa perlu ditenteramkan dan direhatkan. Jika berlaku kesukaran bernafas dan denyutan nadi luar biasa, bawa mangsa ke hospital untuk rawatan lanjut.

Ahad, 12 Jun 2011

7 JUNE & 10 JUNE

huhu Cak!!
terkejut x?
hehe
hye semua lama giler kan Ms Sunsweetz x merayap blog kamu semua especially my follower
hehe
ehm nk tau nape tajuk entry Ms kali ni 7 june & 10 june??
ce cite...
hihi
anyway...
Ms nk g tau 7 june yg lepas Ms n adek beradik Ms celebrate besday Ibu Ms..
then disebabkan 10 June adalah tarikh besday Ayah Ms lak..jadinya besday party
di cantum kan pada 7 JUNE hehehe
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
ni la dier kek besday yg Ms n my sis g tempah huhu
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
ni lak hadiah yg Ms n My sis belikan..nak tau dlm kotak merah tu apa??beg for my mum
kotak merah for my dad
tp ap ea dlm dier?
jeng2x
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
KEMEJA hijau !
hehe
then my mum n my dad potong kek
:
:
:
:
:
:
:
:

LOVING THEM foreve& ever









-the end-






mood: batuk & mcm nk demam..esok keje huhu

Khamis, 9 Jun 2011

Hadiah Lucky Draw yg Ms Sunsweetz join da sampai...

yohoooo..laMe GILE X UPDATE blog
uish...
bersawang sey hehe...
besela busy ngan keje..ehm 2 ari yg lepas aku dpt gaji sudah..
alhamdullillah baru masuk 7 ari da dapat RM242.80
cnteknye gaji huhu
ok la nk tunjuk kat u  all my hadiah yg aku join contest n lucky draw mll blog2..
kali ni aku dapat hadiah dri blog
jeng2x



dari blog sis wan myzura huhu

jom tgk hadiah dier


jeng2x








jam tangan tuuuu
lek je dri keje td my mum said: tu akak dpt hadiah jam" hihi
senyum simpul aku..
thankz sis


I like this watch








mood: berhenti berharap dengan seseorang=(



Sabtu, 4 Jun 2011

Thankz to Social Media Minds Survey !

Anyway this entry special thank to 

SOCIAL MEDIA MINDS SURVEY

thankz to credit RM1.00 


TO MY EARNING OF NUFFNANG !!




Misz Sunsweetz a.k.a cikgu wadi

assalamualaikum 👀.. selamat malam semua.. tiba-tiba malam ini macam ada mood nak berblogging hik3 rindu sebenarnya nak berblog nak g walk...