Ahad, 18 Disember 2011

Jom lakukan....Insyaallah ^^

KETIKA BANGUN TIDUR
  1. Usap wajah yg terkesan bekas tidur dgn telapak tangan.Menurut Imam Nawawi dan Al-Hafiz Ibnu Hajar,perbuatan ini dianjurkan berdasarkan hadis riwayat Muslim: "Rasullullah s.a.w bangun tidur kemudian duduk sambil mengusap bekas tidur dari wajah dengan tangannya."
  2. Berdoa ketika bangun tidur : "Alhamdullillah. Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami setelah Dia menidurkan kami dan kepada-Nya kami bangkitkan." (Riwayat Al-Bukhari)
  3. Bersiwak. "Apabila Rasullullah s.a.w bangun malam, Baginda membersihkan mulutnya dengan bersiwak." (Muttafaq 'alaih)
  4. Mengeluarkan atau menyemburkan air dari hidung setelah menyedutnya (tidak terlalu dalam). Rasullullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Apabila seorang di antara kamu bangun daripada tidur, maka berbuatlah demikian 3x, kerana sesungguhnya syaitan bermalam dihujung (rongga ) hidungnya." (Muttafaq 'alaih)
  5. Mencuci tangan 3x. Rasullullah s.a.w bersabda yg bermaksud : " Apabila  salah seorang daripada kamu bangun tidur, janganlah memasukkan tangan (keseluruhan) ke dalam bekas air sebelum mencucinya 3 x." (Muttafaq 'alaih)
                                       
****************
Credit to : Majalah Gen-Q vol 01.Isu 05

4 ulasan:

Cik Nurul berkata...

gud info! =)

::Misz sunsWeetz:: berkata...

hehe perkongsian bersama yehuuu^^

wanabee berkata...

salam & annyeong tuan blog ,
hehe ..
entri yang berinfo... nice ...

jom singgah2 :D

::Misz sunsWeetz:: berkata...

THANKZ WANABEE...jom sharing2x^^

Misz Sunsweetz a.k.a cikgu wadi

assalamualaikum 👀.. selamat malam semua.. tiba-tiba malam ini macam ada mood nak berblogging hik3 rindu sebenarnya nak berblog nak g walk...