Khamis, 23 Jun 2011

keburukan thinner pada kesihatan anda !

 

 salam readers=)
anyway..arini Ms cuti bub dpt MC sehari jer...almaklum la arini genap sebulan Ms keje kilang
ehm macam2x ragam owg kilang Ms jumpa..ehm lagi best nye Ms keje ngn bahan pelarut seperti thinner uish mau mati hidu benda tu tiap2x hari
yela Kilang Ms ni wat model speaker nye cover..n nak kasi kilat n bersih kena lap ngn tinner pastu Ms kan QC so kena la cri ada reject k x..huhu
o.k x pe Ms pun last keje lan 8 ni bub 12 september semester 5 Ms akan bermula hehe
alang2x tu Ms nk kongsis info bek untuk kiter semua
jom baca !


Bahaya penyalahgunaan pelarut
Kesan penyalahgunaan pelarut, bergantung kepada kuantiti yang diambil pada satu masa, cara pelarut diambil, individu (umur, jantina, kesihatan, berat badan, ragam, toleransi dan pengalaman) dan suasana bahan pelarut digunakan.

Wap yang dihidu daripada pelarut atau penyembur mengandungi komponen yang boleh melarut lemak dan meresap ke dalam saluran darah dengan melalui paru-paru, kemudian tersebar dengan cepat ke organ-organ yang mempunyai aliran darah yang tinggi seperti di otak dan hati. Wap tersebut juga diserap dengan pantas ke dalam sistem saraf pusat menyebabkan penyusutan fungsi badan termasuklah pernafasan dan degupan jantung.

Sesetengah hidrokarbon meruap diungkaibina dan dirembes melalui buah pinggang. Kebanyakannya dikeluarkan semula daripada badan tanpa berubah bentuk, terutama melalui paru-paru. Hidrokarbon meruap akan mengambil masa untuk dikeluarkan daripada tubuh kerana penyerapan semua dari tisu lemak ke dalam darah adalah perlahan.

Bahaya serta merta
Tanda keracunan serta merta adalah mual, muntah, cirit-birit dan hilang selera. Sistem deria menjadi kurang peka, radang mata, penglihatan berganda dan telinga berdesing. Penghidu juga akan mengalami sakit sendi dan otot, sukar bernafas, sakit dada dan degupan jantung tidak normal.

Pada amnya kesan-kesan serta merta akan dirasai dalam masa 45 minit selepas menghidu dan akan hilang dalam tempoh beberapa jam atau hari bergantung kepada kuantiti yang terlibat. Menyedut `dalam-dalam' atau menghidu berterusan dalam masa yang singkat mungkin menyebabkan kekeliruan mental serta hilang pertimbangan.

Serangan penyakit yang tiba-tiba terhadap otak boleh menyebabkan mangsa tidak dapat bergerak, kurang koordinasi otot dan refleksi tertekan. Selain itu ia juga boleh menyebabkan hidung berdarah, mata merah, sukar bernafas, `hangover' dan mengalami sakit kepala beberapa hari.

Mati mengejut
Banyak kes mati mengejut dilaporkan akibat daripada menghidu pelarut yang melibatkan penggunaan bahan penyembur (fluorokarbon), trikloroetena, karbon tetraklorida, toluena dan aseton. Sebatian ini dipercayai menyebabkan tindak balas jantung secara tidak normal terutama degupan jantung yang luar biasa.

Asfiksia atau sukar bernafas juga mengakibatkan seseorang mati mengejut. Ada juga kematian disebabkan oleh kemalangan ketika penghidu dipengaruhi oleh kesan pelarut.


Kesan jangka panjang
Ini termasuklah rasa lesu, pucat, pelupa, tidak upaya berfikir secara logik, kehausan, berat badan berkurang. Rasa tertekan, berang, ganas dan merasa diri dianiaya boleh juga berlaku, selain daripada pengurangan pembentukan sel darah dalam sum-sum tulang.

Menghidu berterusan wap yang berkepekatan tinggi untuk jangka masa panjang akan mengakibatkan kerosakan sistem saraf pusat yang tetap, juga ke atas keupayaan mental, kerosakan hati dan buah pinggang. Maut berpunca daripada degupan jantung yang luar biasa, kesukaran dan kegagalan bernafas.


Langkah rawatan segera
Dalam kes keracunan segera, pastikan mangsa mendapat banyak udara bersih. Jika mangsa pada tahap rangsang, mangsa perlu ditenteramkan dan direhatkan. Jika berlaku kesukaran bernafas dan denyutan nadi luar biasa, bawa mangsa ke hospital untuk rawatan lanjut.

Tiada ulasan:

Misz Sunsweetz a.k.a cikgu wadi

assalamualaikum 👀.. selamat malam semua.. tiba-tiba malam ini macam ada mood nak berblogging hik3 rindu sebenarnya nak berblog nak g walk...