Pengikut

Jumaat, 31 Disember 2010

Bagaimana Calon Isteri Anda ??


"Jangan engkau kahwini wanita yang enam; yang ananah, yang mananah, dan yang hananah, dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang baraqah dan yang syadaqah." - Imam Al-Ghazali

*********** 

Wanita Ananah:
Wanita yang banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau berpura-pura sakit.

Wanita Mananah:
Wanita yang suka mengungkit-ngungkit terhadap suaminya. Wanita ini sering menyatakan seperti; "Aku membuat itu keranamu"

Wanita Hananah:
Wanita yang menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

Wanita Hadaqah:
Wanita yang melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

alt
Wanita Baraqah:
1) Wanita yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya.
2) Wanita yang marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagianya.

Wanita Syadaqah:
Wanita yang banyak bercakap perkara yang lagha (sia-sia) dan lagi membisingkan.


Srikandiku, Jalan Ibadah Amat Luas Untukmu!



Wahai saudari-saudari muslimahku,
Cubalah kalian nilaikan berapa banyakkah ibadah-ibadah yang kalian boleh lakukan ketika haid tetapi kalian masih tidak melakukannya. Bukaklah Hisnul Muslim, lihatlah doa-doa dan zikir-zikir yang Nabi Muhammad s.a.w amalkan, nilailah, cerminlah diri kita sudahkah kita amal semua zikir-zikir yang ada di dalamnya.
Jika masih belum puas, periksalah pula kitab al-Adzkar oleh Imam an-Nawawi. Lihat berapa banyak zikir-zikir dan doa-doa yang kalian belum amalkan. Jadi tiada alasan untuk kalian wahai-wahai srikandi tercinta untuk berkata bahawa apabila haid maka kami kurang beribadah berbanding lelaki.

Wahai saudari-saudari seaqidahku,
Dalam bab membaca dan menyentuh al-Quran. Ulama-ulama umat masih berbeza pendapat tentang pengharamannya. Seandainya saudari berpegang kepada pendapat mengharamkannya, masih banyak ibadah yang saudari boleh lakukan bahkan tak akan habis untuk saudari lakukan di satu malam.
Wahai srikandiku,
Apabila kalian uzur, bukan alasan untuk kalian menghabiskan masa menonton televisyen tatkala si suami sedang bersolat. Bukanlah ia menjadi alasan untuk saudari menghabiskan hari siang dan malammu dengan tidur dan membiarkan si suami bersolat malam sendirian. Bukan juga ia menjadi alasan untuk kalian membiarkan anak-anak terkapai-kapai mempelajari al-Quran sendirian.
Wahai srikandiku,
Cuba kalian kira, berapa minitkah bagi setiap solat yang kalian lakukan apabila kalian berada di dalam keadaan suci. Andai kata 5 minit. Kenapa tidak kalian gunakan 5 minit itu untuk membaca doa-doa dan zikir-zikir yang Rasulullah s.a.w. amalkan. Jika kalian solat malam selama 1 jam di bulan Ramadhan ketika kalian suci. Kenapa tidak kalian gunakan sejam itu dikala kalian uzur untuk kalian membanyakkan istighfar, memohon keampunan daripada Tuhan. Biarkanlah air mata kalian keluar pada malam itu. Biarkan ia menjadi saksi ketundukan kalian kepada Allah yang Maha Pengampun.
Wahai saudariku,
Jika kalian tidak berpuasa, gunakanlah kelebihan kekuatan yang ada pada hari itu untuk membantu kawan-kawan kalian yang berpuasa. Saudari boleh sediakan hidangan berbuka untuk mereka dan membiarkan mereka berehat. Saudari juga boleh membantu mereka melakukan kerja-kerja rumah, dan mengurangkan kerja-kerja mereka. Bukankah ini semua ibadah wahai srikandiku.
Wahai saudariku,
Jika saudari berpegang kepada ulama yang menyatakan haram wanita uzur memasuki masjid, masjid banyak ibadah yang boleh saudari lakukan di rumah. Jika saudari berpegang kepada pendapat membenarkan saudari yang uzur ke masjid, banyak juga yang saudari boleh lakukan di masjid walaupun tidak bersolat.
altSaudari boleh membantu menjaga kanak-kanak kecil yang sedang bermain tatkala ibu bapa mereka bersolat. Saudari boleh bacakan kepada mereka kisah-kisah nabi, saudari boleh mengajar mereka membaca Alif, Ba, Ta. Saudari boleh menenangkan mereka tatkala mereka menangis menanti si ibu yang sedang bersolat. Bukankah ini semua ibadah wahai srikandiku.
Ya ukhti,
Sungguh luas jalan ke syurga yang Allah bentangkan untuk saudari. Janganlah saudari sempitkan jalan yang luas itu. Mahukah saudari menempuh jalan mudah ke syurga? Bukankah jalan ke syurga dimudahkan untuk mereka yang menuntut ilmu.
Saudari boleh gunakan masa yang biasa saudari lakukan untuk solat dengan membaca buku-buku agama. Saya nasihatkan saudari untuk memulakan dengan bahan bacaan asas agama. Saudari mulakanlah dengan membaca buku-buku berkaitan akidah. Pilihlah buku yang mudah. Saudari boleh membaca Kitab at-Tauhid karangan Shaikh Muhammad bin Abdul Wahab. Sangat ringkas buku ini dan mudah untuk saudari fahami. Saudari juga boleh membaca buku saudara Hafiz Firdaus Abdullah tentang contoh-contoh hal yang boleh merosakkan akidah. Selepas itu saudari hendaklah membaca buku tentang bersuci.
Wahai saudariku,
Saya kira jika mahu ditulis kesemua di sini akan hal-hal yang boleh dilakukan oleh wanita-wanita yang uzur, nescaya akan habislah dakwat pena, akan menjadi bermuka-muka tulisan ini. Dan saudari juga mungkin tidak akan mampu melaksanakan kesemuanya.
Ya ukhti,
Ingatlah Allah Maha Adil. Keuzuran pada wanita bukan penghalang mereka beribadah. Sematlah rasa cinta pada Tuhan, yakinlah pada keadilanNya, titiskanlah air mata memohon keampunanNya.


Khamis, 30 Disember 2010

Tunang Ms Sunsweetz GoalKeeper Harimau Malaya

hehe
sweet x title tu
ehm
hensome bangatla goalkeeper kiter nie
hye
so sweet n chinese look la MR KHAIRUL FAHMI nie
LOVE HIM 

**********
BIODATA My Tunang
First name
Khairul Fahmi Bin Che Mat
Nationality
Malaysia
Date of birth 
7 January 1989
Age 
21
Country of birth 
Malaysia
Position 
Goalkeeper
Height 
172 cm
Weight
60 kg
Team
KELANTAN

********
*tekunnyer syg Ms nie

*My Tunang Wira Malaysia..love u

*Tangkasnyer My love
*penat ea cyg...hehe
*31 disember nie kiter g date ea...




Jom Jawab SURVEY !!

MOH RAMAI2X KITER JAWAB SURVEY
sENANg jER sOKLAN2X NYER
APALAGI
JOMLA
SIAPA NK CENDERAHATI PERCUMA
JOM JAWAB
SURVEY
NE TAU NAMA nAIK
HUHU



mau JOIN
KLIK
***********
1) Apakah jenama telepon bimbit yg anda gunakan sekarang?
    a) Nokia
    b) iPhone
    c) Sony Ericsson
    d) Samsung
    e) LG
    f) HTC
    g) Blackberry
    h) Motorola
    i) CSL

2) Apakah jenama komputer riba yang anda gunakan sekarang?
   a) Acer
   b) Hp
   c) Dell
   d) Lenovo
   e) Sony
    f) Apple
   g) Compaq
   h) Fujitsu
   i) Toshiba
   j) MSI

3) Apakah jenama kamera digital yang anda gunakan sekarang?
    a) Nikon
    b) Sony
    c) Casio
    d) Canon
    e) Kodak
    f) Samsung
    g) BenQ
    h) Panasonic
    i) Olympus
    j) Fujifilm

4) Apakah saluran jalur lebar yg anda gunakan sekarang?
    a) Streamyx
    b) P1
    c) Maxis
    d) Celcom
    e) Digi
     f) Yes
    g) Time
    h) Jaring
    i) U Mobile
    j) Tune Talk

5) Apakah jenama pakaian yg anda selalu beli sekrang?
    a) Zara
    b) Padini/PDI
    c) CK
    d) AX
    e) Guess
     f) Adidas
     g) Levi's
     h) Prada
     i) D&G
     j) Romp
     k) Soda
      l) LV
     m) GAP
  
6) Di manakah restoran/cafe yg selalu anda singgah untuk makan?
    a) Starbuck
    b) Old Town White Cafe
    c) Mcdonald
    d) KFC
    e) Pizza hut
     f) Chiken Rice Shop
     g) Nando's
     h) Dunkin Donut
     i) Teppanyaki
     j) Sushi King
     k) Big Apple
     l) Secret Recipe 

7) Di manakan gedung membeli belah yg selalu anda kunjungi?
    a) Tesco
    b) Jaya Jusco
    c) Giant
    d) Carrefour
    e) Pakson
    f) Clod Storage
    g) Mydin
    h) Metrojaya
    i) SOGO
    j) ISetan
    k) Ikea

8)  Apakah saluran radio tempatan yg selalu anda dengar?
    a) HotFM
    b) EraFM
    c) SuriaFM
    d) SinarFM
    e) HitzFM
     f) RedFM
    g) ThrFM
    h) FlyFM
    i) MuzikFM
    j) KlasikNasionalFM
    k) XFM
    l) IKIMFM
   m) MIXFM

9) Apakah saluran TV tempatan yg selalu anda tonton?
     a) TV1
     b) TV2
     c) TV3
     d) Ntv7
     e) 8TV
      f) TV9
      g) Astro Ria
      h) Astro Prima
      i) Astro Oasis
      j) Astro Citra
      k) Astro Warna
      l) Astro Ceria
     m) AFC

10) Apakah jenama pewangi badan yg anda gunakan sekarang?
     a) Dunhill
     b) Burberrys
     c) Gucci
     d) Bvlgari
     e) Channel
     f) Calvin Klein
     g) Christian Dior
     h) Hugo
     i) Davidoff
     j) DKNY
     k) D&G
     l) Escada
     m) Estee Lauder
     n) Giorgio Armani
     o) Lacoste
     p) Lancome
     q) Tommy Hilfiger
     r) Versace
     s) Ralp Lauren

11) Apakah jenis bahan bacaan yang anda selalu baca?
     a) Remaja
     b) Media Hiburan
     c) Mangga
     d) Intrend
     e) Wanita
      f) Pesona Pengantin
     g) Hai
     h) Pa & Ma
     i) Maskulin
     j) Majalah PC
     k) Impiana
     l) Arena Bola Sepak
     m) Nona
     n) URTV
     o) Majalah Saji
     p) Mastika
     q) Novel

*NOTA KAKI:jwapan Ms adalh yang di BOLDKAN n YANG DIGARISKAN


Ms Sunsweetz Busy...

fuh...
Ms curi2x masa nie
hehe
ehm To ALL my PESERTA GIVEAWAY

nAma Anda akan Ms updatekan

cuma agak  kelewatan

kerana

Kepenatan

Dan busy sedikit

Harap maaf sebab x kuarkan senarai 

PESERTA G.A Ms lagi

nnt da kuar

kiter check sama2x ea..
-LOVE U-



Selasa, 28 Disember 2010

BLOGGER MAMA RAYYAN bagi Award

YABEDABEDUUUU!!
minggu nie asyik dapat AWARD  jer
huhu
best bangat
Credit to
macam bese lar lau nk amik award tu
kena jawab soklan 
hehe
ok 
Ms nak jawab
*****
Perasaan kowg bile  dapat award nie?
-wow happy bangat..Ms nga mengumpul award hehe..alhamdullillah heppy n bersyukur
mcm dpt Award Anugerah Skrin Jer hehe-
Apa yang kowg nga pikir sekarang?
-ehm macam mana la nk jadi kaya hehe boleh li kete baru huhu-
Sape yg kowg rindu?
-Mestilah My Bf TERSAYANG- 
Sape yg sayang kowg?
-mY fAMily & My Bf hehe-
Ape kowg buat bile rindu?
-Mestilah Call @ Sms HEHE-
 Camner kowg luahkan perasaan sayang?
-eHM sAId I LOVE U- 
Tagkan kepada org yang kowg rindu & sayang





Ahad, 26 Disember 2010

mS sUnsWEETz ditagged huhu

walawey !!
hurray
Sempena Malaysia Menang tadi
Ms telah ditagged
untuk
satu Award nie
huhu
Thankz to

sO mS Kena la jawab soklan tagging dulu huk3x
CALON2XNYER ADALAH
HEHEHE
cm nak amik anugerah skrin lak
:
:
*********
    Apa nama kamu punya blog?  
-Miss Sunsweetz-

·                     Kenapa kamu letak tuu sebagai title? 
-sebab nama tuu sweetz cm tuannyer hehe-

·                     Siapakah teman yang paling kamu sayang?
-Cik Khaulah Abd Rahim-

·                     Kenapa kamu sayang dia? 
-sebab dier satu kepala ngn Ms,setiakwn,baik,dan calon isteri solehah hehe-

·                     Tag 6 orang dalam award ni. 
 
 
kepada yang ditagged
jom
amik
award nie









YES..MALAYSIA MENANG !!!

MALAYSIA (3) VS INDONESIA(0)
YAHooooo!!
MALAYSIA BOLEH !!!
:
:

HEHE SAJA JE AKU LETAK GMBO ABG HENSOM NIE
DIELA PERWIRA NEGARA
MLM NIE
WOW!!
MAJU MALAYSIA
DIELA
MOHD SAFEE BIN MOHD SALI



HARAPAN UNTUK MALAYSIA..MALAYSIA BOLEH!!!

 
SEKARANG tengah berlansungnya
PIALA AFF SUZUKI
HARAP2X
Malaysia MEnang
CHAIYOK MaLaYsiA!!!


love u malaysia

~GAMBATE~
Penjaga Gol
1 MOHD FARIZAL BIN MARLIAS
22 KHAIRUL FAHMI BIN CHE MAT
28 MOHD SHARBINEE ALLAWEE BIN RAMLI

Pertahanan
2 MOHD SABRE BIN MAT ABU
3 MOHD FAIZAL BIN MUHAMAD
4 MOHD ASRARUDDIN PUTRA BIN OMAR
5 NORHAFIZ ZAMANI BIN MISBAH
6 MOHD NASRIQ BIN BAHAROM
7 KHAIRUL HELMI BIN JOHARI
11 MOHAMAD AZMI BIN MUSLIM
18 MAHALLI BIN JASULI
24 MOHAMAD MUSLIM BIN AHMAD
27 MOHAMAD FADHLI BIN MOHD SHAS

Tengah
8 SAFIQ BIN RAHIM
12 AMAR BIN ROHIDAN
13 AHMAD FAKRI BIN SAARANI
14 MOHD KHYRIL MUHYMEEN BIN ZAMBRI
15 GURUSAMY GOVANDAR KANDASAMY
16 KUNANLAN SUBRAMANIAM
17 ABDUL SHUKUR BIN JUSOH
19 MOHAMMAD FAIZAL BIN ABU BAKAR
21 MOHD AMIRULHADI BIN ZAINAL
23 BADDROL BIN BAKTHIAR
25 MOHD FANDI BIN OTHMAN
26 MOHAMAD ASHARI BIN SAMSUDIN
30 ABDUL HALIM BIN ZAINAL

Penyerang
9 NORSHAHRUL IDLAN BIN TALAHA
10 MOHD SAFEE BIN MOHD SALI
20 IZZAQ FARIS BIN RAMLAN
29 CHANTHURU SUPPIAH



Jumaat, 24 Disember 2010

Nuffnang Tersayang !

fuh..
td gi la tgk akaun
nuffnang
ingat ada income
upenye
merundum giler
ehm
Nuff cyg sowiela
Ms 
busy la nie
byk komitmen
hehe
(*wat muka sedey) 
haha
********

Nuffnang please ea kasi untung sma Ms
huhu
ehm to 
all
my beloved
blogger
rajin2x help me
to traffic
click
necessary advertisement
hehe
i'll help u too






Khamis, 23 Disember 2010

Blog Mummy KD bagi tuah !!!

wowow
OPOCOT
!!!!!!
fuh!!
berbaloi aku BW arini
Ms Sunsweetz t'senarai dlm 20 hadiah saguhati
bagi GIVEAWAY MUMMY KD yang lepas
HUUURAY...
TQ
mUmmy KD
********
Mood Happy giler

Bukti le check 










Rabu, 22 Disember 2010

Charger Hp Yang Pelik ???

Ni la die gadget baek zaman millenium nie !!
:
:
:
sumber OLEH

Anda merasa kesulitan men-charger perangkat mobile Anda disaat tidak ada catu daya listrik apapun di dekat Anda? Hm, Anda tak usah khawatir dengan kondisi tersebut. Pasalnya kini telah hadir sebuah perangkat charger portabel yang mampu melakukan semua itu dimanapun meski tak ada catu daya listrik didekat Anda.
Sejalan dengan itu, baru-baru ini Kiwi Choice telah meluncurkan pengisi daya (charger) portabel tenaga surya/USB U-Powered yang hadir dengan tiga foto panel volta untuk mendapatkan daya sinar matahari. Charger ini mengemas baterai Lithium Polymer 2000mAh dan juga dilengkapi dengan 11 power tips yang membuatnya kompatibel dengan sebagian besar perangkat mobile yang ada, termasuk iPhone, Blackberry, PSP, NSD dan lain sebagainya.
Selain pengisian daya dari sinar matahari, Anda juga dapat mengisi U-Powered melalui port USB PC, stopkontak dinding atau charger mobil. Mengenai harganya sendiri, U-Powered ini ternyata dibandrol seharga 49,99 USD atau sekitar 500 ribu rupiah per unitnya.

***************
 



Selasa, 21 Disember 2010

KHASIAT PETAI...hehe

 
LAMA x update entry..
huhu
kali nie
Ms nk kongsi satu
fakta
&
pengetahuan
mengenai 'KHASIAT PETAI '
JOM KITE
BACA!!
****
antara khasiat nyer:
  1. PETAI boleh memulihkan mood anda lebih bahagia & tenang
  2. PETAI boleh menstabilkan kadar gula dalam darah & amat berguna untuk Girlz yg dtg HAID
  3. PETAI dapat meningkat sel darah merah iaitu mengatasi masalah penyakit Anemia
  4. PETAI dapat menurunkan tekanan darah tinggi & risiko STROKE
  5. PETAI juga boleh dijadikan bhn menghilangkan serangan gigitan NYAMUK so x yah guna SHIELDTOX  haha (sapu kulit petai pada bahagian kulit anda)
  6. PETAI juga dapat membantu GUYS yg nak berhnti merokok..apalagi g beli petai
  7. PETAI juga le turunkan berat badan !! jom kuruskan badan.. 




Ahad, 19 Disember 2010

Bila blogger Umar yg cute Wat hal !!!

apamcm TITLE gempak x
hehe
(sumber inspirasi saudari Mynameika huk3x)
hehe

 
Ms Dapat Award la
TERHARU
1st Time tuuu
Thankz
to
Saudara

semoga saudara sukses yer
dlm dunia berblogging









PENGUMUMAN !! PENGUMUMAN !!! PENTING !!!

 
ATTENTION !!
PERHATIAN !!!
PERHATIAN!!
PERHATIAN!!
KEPADA
rakan blogger2x
Lau nk tgk G.A2X & KOLEKSI2X
CONTEST
jOM
TERJAH 
BLOG BARU Ms Sunsweetz
Kat
*****
ANDA PUN BOLEH TAGGED DISITU HUHU




Sabtu, 18 Disember 2010

PERASMIAN BLOG Ms Sunsweet yang ke-2 !!

JENG2X
akhirnya Ms Sunsweetz ingin
menubuhkan satu lagi blog baru
khas buat 
My Giveaway & Contest
so sape2x
yg buat G.A @  CONTEST
le la tagged Ms
HANYA 
KLIK

Jom terjah Blog baru Ms
http://gacontestsunsweetz.blogspot.com/
 
*******
Jom FOLLOW SEKALI TAU !
 


Blog mynameika tolong blogger !! TERJAH

HOT & SPICIES
 
:
:
Wow u ollz Miss Ika 
Wat program untuk blogger
apa lagi jom ramai2x
sokong Program dier
huhu
:
:
 Lau nk tau empunya blog yang wat program tu
meh
Klik
SINI 


Ms SunsWeetz  Chomey  hehe


Jumaat, 17 Disember 2010

I love NUFFNANG

alhamdullillah
THANKZ NUFFNANG
LOVE U VERY MUCH
walaupun x dpt B.E
TABUNG NUFFNANG Ms nek mendadak
hehe
sonoknyer
:
nie yg makin syg kamu
MR NUFFNANG
hehe
I'M HAPPY NOW



TUTORIAL # 1: CARA NAK TAGGED BLOGGER LAIN

huhu
entry arini khas buat blogger baru
especially for
:
:
:
EHM oK Tanpa membuang masa
Ms tunjukan ea !
(*pesanan penaja:kepada blogger yg da tau senyap2x jer hehe)

FIRST

Kat atas nie step pertama
nampak x ?
ada 'LINK' yg Ms bulatkan ngn wrna merah
first tekan butang link tu
kemudian
:
:
SECOND
 OK nNti akan kuar
kotak cmnie
pastu U ollz nampak x bulatan merah tu
nampak x???
ehm x nampak wat2x nampak haha
pastu U oll paste kan URL blog sape2x la
like THIS
 http://sunsweetz-miszsunsweetz.blogspot.com/
HEHE
TU Ms Sunsweetz punyer
pastu
:
:
:
THIRD

OK PASTU NAMPAK x bulatan merah yg bahagian atas lak
kat situ kamu2x semua boleh la
tukar URL td kepada nama2x special untuk blog tersebut
contoh 
Miss sunsweetz
hehe
:
:
pastu
Klik
'OK'
SELESAI SUDAH
apamcam senang x??
SEMOGA BERJAYA
huhu
********************
                                            








Khamis, 16 Disember 2010

Buffered Earning..!!

Uwaaa!!
Ms
nk B.E
hehe

:
:
Pak cik Nuffnang tolong la kasi Ms Sunsweetz  nie B.E
help me!!
(*ceh aku nie merayu lak)
Nak jugak2x
ehm jelous la tgk owg dok
citer sal B.E 
bile la Ms NK CITER PASAL b.e
huhu
Wahai NUFFNANG
yg bek ati buah aty pengaram jantung
hehe
kasilah Ms Susnweetz merasa nikmat adanyer B.E
hehe
UWAAAAAAA!!!
nAK b.E
*******



Rabu, 15 Disember 2010

Salam Ukhwah - Jemari Asmara GiveAway!!





G.A NIE DARI
JOM
JOIN??




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...